Science fiction og fremtidens kjøkken

591 z island header 1440 1024x544 Science fiction og fremtidens kjøkken

Science fiction-forfattere er på mange måter teknologiens avant-garde, og det gjelder også på kjøkkenet. I 1948 skrev Robert Heinlein om en framtid (år 2075, for å være nøyaktig) hvor hele måltider kom ferdigpakket og klare til å spise. Denne teknologien er blitt hverdagslig for oss allerede nå, 90 år på forskudd. Vi har hvitevarer proppet fulle av datamaskiner og sensorer, og kokker på restauranter rundt om eksperimenterer med mat på molekylært nivå. Vi kan virkelig bare drømme om hva som venter oss bare 10-15 år frem i tid.

Så hvordan ser fremtidens kjøkken ut? Jeg tror ikke det er så forferdelig dumt å se hva science fiction kan tilby også her. Vi finner selvfølgelig mye fantastisk og urealistisk, men det er noe ærlig med måten rom portretteres i science fiction, fordi skaperne ønsker å formidle livsstil like mye som teknologi. I motsetning til kjøkkenprodusentenes blankpolerte konseptskisser ser filmsett ofte ut som noen faktisk har bodd der.

Tron (2010)

Den digitale virkeligheten i oppfølgeren til kultfilmen fra 1982 returnerte på spektakulært vis, og var en fryd for øyet. Oss yrkesskadede kjøkkenfolk fikk også servert litt inspirasjon, med et spesiallaget kjøkken utviklet av Ernestomeda i samarbeid med DuPont (produsentene av Corian). Rene linjer og skreddersydde møbler med integrert effektbelysning tøyer grensene for hva som er mulig å få til med akrylbaserte materialer, og jeg tror vi kan vente oss mer av dette i årene fremover, i alle fall i de øvre prisklassene. Dyr moro for rikfolk!

troncorian03 Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: DuPont

corian tron 2 Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: DuPont

Blade Runner (1982)

I Ridley Scotts dystopiske framtidsvisjon Blade Runner er ikke kjøkkenet til hovedpersonen Deckard akkurat noe drømmekjøkken. Det er trangt, overfylt og rotete, og folk flest i 2019 ser ut til å foretrekke takeaway. Rommet er likevel fascinerende, og jeg liker det. Det kan ha noe å gjøre med at det visuelle konseptet er basert på arbeid av ufattelig dyktige Syd Mead, og at Blade Runner er en av mine favorittfilmer – døm selv.

Det er nok ikke så mye som beveger seg i retning av dette dystre og rotete kjøkkenet, men jeg får assosiasjoner til en del av det jeg ser i filmen av dette modulære kjøkkensystemet fra Whirlpool Latin America. Integrerte enheter komplett med hvitevarer, metall og kompositter som materialer, og teknologi og sensorskjermer over alt.

Deckards leilighet og leilighetskompleks ble for øvrig basert på et bygg av stjernearkitekten Frank Lloyd Wright, Ennis House, hvor man blant annet kan kjenne igjen de heftige flisene på veggen.

Blade Runner Deckards kitchen skisse1 Science fiction og fremtidens kjøkken
Skisse: Syd Mead

Blade Runner Deckards kitchen Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: Blade Runner

Fifth Element (1997)

I den elleville filmen Fifth Element bor Bruce Willis i en ørliten boenhet hvor alle nødvendigheter er bygget inn i veggen, og kan hentes frem ved behov. Dette er noe vi bare ser mer og mer av, etter hvert som vi blir fler og er nødt til å bo trangere. Kan du finne kjøkkenet på bildet?

For dere som er interessert i ultrakompakte boløsninger kan jeg anbefale denne leiligheten i Barcelona, og denne fantastiske boligen i Tokyo.

Fifth element apartment rendering 1024x640 Science fiction og fremtidens kjøkken
Illustrasjon: Ukjent

korbendallas1 Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: Fifth Element

Star Wars (1972)

Star Wars er vel kjent for de fleste, neppe for kjøkkendesign. Miljøskadet som jeg er har jeg lagt merke til hvor sjelden de egentlig spiser i de filmene, og kjøkken er nesten ikke å se. Et lite glimt inn i hverdagen får vi likevel i den første filmen, hvor hovedpersonen Luke bor hos sin tante og onkel på ørkenplaneten Tatooine.

Dette kjøkkenet har ingen vinduer: i en ørken er varmen så intens og sollyset så sterkt at man helst ikke ønsker seg noen vinduer i det hele tatt, og heller slipper inn sollyset indirekte. Dette gjør at veggene kan utnyttes maksimalt, inkludert rommet mellom veggskapene og arbeidsbenken. Dette minner meg litt om en del kjøkkensystemer som finnes i dag, blant annet Logica fra Valcucine.

Når det gjelder teknologi og innovasjon gir ikke dette Star Wars-kjøkkenet oss så mye. Det visuelle konseptet for Tatooine ble utviklet av nylig avdøde Ralph McQuarrie, og skulle gi oss et bilde av en fattig planet hvor man levde relativt fritt for teknologi. Litt kjedelig kanskje, men det er kanskje noe sannhet i det: har den teknologiske utviklingen på kjøkkenet kommet så langt som den kan?

Lars kitchen2 Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: LucasArts

Lars kitchen 1024x439 Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: LucasArts

Star Trek (1966-)

Star Trek har gitt oss fantastiske ideer siden 1966, først og fremst rundt livet på et romskip. Så hva kan vi adoptere inn i hjemmene våre? Ganske mye, om vi skal tro britiske Tony Alleyne. Han har bygget om hele leiligheten til å se ut som et filmsett fra Star Trek, komplett med stemmeaktivert lys, effektbelysning og integrert airconditioning.

Matprintere, som matreplikatoren i Star Trek, ser for øvrig ikke ut til å være så alt for langt unna – det finnes nå maskiner som kan printe tredimensjonale, spiselige skulpturer av sukker. Eller hva med denne roboten utviklet av Panasonic og Tokyo University, som kan ta oppvasken din?

Modern lighting Ultimate Star Trek Themes Apartment Tony Alleyne Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: Joides.com

Unique Ultimate Star Trek Themes Apartment Tony Alleyne Science fiction og fremtidens kjøkken
Foto: Joides.com

Forresten, om dere holdt ut helt hit kan jeg avsløre at kjøkkenet på det første bildet slettes ikke er science fiction, men et konseptkjøkken kalt Z. Island, utviklet av stjernearkitekten Zaha Hadid i samarbeid med Ernestomeda og DuPont Corian.

Om du er nyskjerrig på hva som beveger seg i skjæringspunktet mellom virkelighet og science fiction akkurat nå kan du ta en titt på Electrolux sine fremtidsvisjoner, eller hva med IKEAs tanker om sine fremtidskjøkken?

 

pixel Science fiction og fremtidens kjøkken.