9 ting du må huske når du skal kjøpe benkeplate

unikat 9 ting du må huske når du skal kjøpe benkeplate
Bilde fra Unikat

Valg av benkeplate er et av de viktigste valgene ved kjøp av nytt kjøkken, både estetisk og funksjonelt. Feil benkeplate kan koste dyrt, ikke bare fordi den i utgangspunktet kan være svært kostbar. Endringer i benkeplaten fører ofte til at du må ha besøk av håndtverkere for å få jobben gjort: elektriker for å koble ut hvitevarer, rørlegger for å koble til og fra vann, flislegger for å reparere flisene som måtte brekkes opp og så videre. Her er ni ting du må huske på når du kjøper ny benkeplate, eller vurderer å gjøre noe med den du har.

1. Det åpenbare først: Benkeplatene er det som utsettes for mest misbruk og slitasje på kjøkkenet. Dyrt betyr ikke nødvendigvis bra, men det kan være dyrt i lengden å spare penger på benkeplaten.

2. Tenk langsiktig. Benkeplaten er et stort, ekstremt synlig element i kjøkkenet. Den er også kostbar å skifte ut. Det kan derfor være lurt å unngå kraftige farger og mønstre i benkeplaten, slik at du ikke går lei den. En nøytral benkeplate er dessuten enklere å kombinere med nye fronter, nytt gulv og ny veggfarge dersom man ønsker å friske opp kjøkkenet noen år frem i tid.

3. Skjøter og utskjæringer er de mest sårbare punktene i en benkeplate. Hold vann, varme og fett så lang som mulig unna når du planlegger benkeplaten.

4. Heltre og andre levende materialer må aldri skrues fast eller på annen måte monteres slik at de ikke kan bevege seg. Kreftene er enorme – er du heldig får du «bare» en sprekk i benkeplaten, i verste fall kan du i tillegg ende opp med ødelagte fliser, skap og vegger. Trekiler banket ned i sprekker ble tidligere brukt til å sprenge ut steinblokker av fjell. Du vil vel ikke utsette de dyre italienske flisene dine for det samme?

5. Det er alltid tryggest å sette opp kjøkkenet før du spesialbestiller benkeplaten. En del leverandører krever å ha mål fra ferdig rom, med kjøkkenet montert, andre gjør ikke. Mitt råd er å gjøre det uansett, særlig om benkeplaten er av stein eller andre materialer som ikke enkelt kan tilpasses på stedet. Tre og laminat kan man med fordel bestille både 10 og 15 cm for lange, så kan man justere etter behov.

6. Ta gode mål når du måler opp rommet, og ta høyde for at hjørnene antagelig ikke er 90 grader når du måler. Ta mål både inn mot vegg og 60cm ut fra veggen når du tar et vegg-til-veggmål. Er du usikker bør du få profesjonell oppmåling.

7. Dersom du bestiller en benkeplate som skal løpe fra vegg til vegg bør du bestille den kortere enn veggmålet, slik at du har litt å gå på. For det første er benkeplaten litt lenger på diagonalen, som kan føre til problemer når den legges på plass, for det andre trenger tre og andre bevegelige materialer litt rom til å kunne utvide seg (se #4).

8. Velg riktig kantlist! Særlig i laminat finnes det mye forskjellig du kan gjøre for å gjøre den sårbare arbeidskanten sterkere, for eksempel akrylforsterkede kantlister, avrundinger og metallister. En rett, ubeskyttet laminatlist er ikke bra!

9. Snakk med noen som har peiling før du bestiller! Du kan få benkeplater i stål, aluminium, tre, laminat, stein, akryl, betong, kompositt og et utall andre variasjoner og kombinasjoner, og alle har sine fordeler og ulemper. Gå gjerne til flere leverandører og sammenlign hva de har å si om de forskjellige produktene sine før du bestemmer deg, og om du vil ha en nøytral second opinion er det bare å sende meg en mail!

Det finnes utrolig mye spennende på markedet, og det er ikke slik at du er bundet til kjøkkenleverandøren din når du skal velge. Med tid og stunder skal jeg se om jeg kan få opp en liten oversikt over noe av det som finnes. Send meg gjerne tips!

pixel 9 ting du må huske når du skal kjøpe benkeplate.